Pita sa lisicarkama

 


Vikendom najvise volim pitu za dorucak...Obicno je pripremim uvece i pecem je ujutru, dok polako  ispijam gutljaj po gutljaj,moju vikend-kafu,dok u kuci svi jos uvek spavaju...Ta jutra najvise volim--bez zurbe,frke i panike,lagano smisljam kako cu iskoristii dan pred sobom,a taman kada miris pecene pite probudi sve u kuci,ona je vec spremna i topla...Onda se svi  okupimo za stolom,neki malo vise a neki malo manje budni,i vikend moze da pocne.....

Ovaj put Vam predstavljam pitu sa lisicarkama....

Da  li ste znali da :
- Lisičarka (Cantharellus cibarius) jedna je od najpoznatijih gljiva u našim krajevima?

-Ova niskokalorična gljiva (100 grama lisičarke sadrži 12 kalorija) prirodni je antibiotik i izvor  vitamina, i  vrlo ukusna kako god da je pripremite 
 
 -Lisičarka je izrazito kvalitetna, ukusna i zdrava gljiva, jedna od rijetkih vrsta koja ne trune i u kojoj nikada nećete naći crve. 

-Lisičarka sadrži tri puta više beta-karotena od mrkve.Ova gljiva bogata je D  i C-vitaminom, a od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, gvozdje i cink.

-Ovo  su lekovita svojstva lisicarke,ali vazno je  napomenuti  ova gljiva spada u sam vrh delikatesnih gljiva.Zato kad god vam se ukaže prilika da se pojavi lisičarka na vašem jelovniku, nemojte je nikako propustiti.



Potrebno je :
 
-400g ociscenih,prethodno blansiranih lisicarki/pecurki
-500g tankih kora za pitu
-1 glavica crnog  luka
-1 sargarepa
-200 ml ulja
-200 ml kisele vode
-200 ml vode
-so,zacini



Lisicarke dobro ocistiti i kratko ih blansirati u vreloj vodi.(Ukoliko koristite sampinjone,onda je dovoljno  da ih dobro ocistite i  operete hladnom vodom).Crni luk sitnno iseckati,dodati sitno seckanu sargarepu i kratko prodinstati dok luk ne postane staklast.

 Nakon toga dodati sitno seckane lisicrke/pecurke,so i zacine po ukusu.Ovde nastaje velika razlika  ukoliko koristite lisicarke ili sampinjone--naime,lisicarke nece pustiti vodu prilikom dinstanja,za razliku od saminjona koji se dinstaju u sopstvenom soku..

Za premazivanje kora
U vecoj casi ili ciniji pomesati  ulje,kiselu vodu i  obicnu vodu u istoj razmeri.Ovaj  preliv koristiti za premazivanje kora.


Po dnu rasporediti tri kore,tako da polovina bude unutra a ostatak preko tepsije,kako bi sa tim na kraju prekrili napravljenu pitu .Staviti pecurke,pa preko koru koju ste poprskali vodom i uljem.

Redjati po tri kore,i svaku poprskati sa vodom i uljem,osim onu na koju stavljate pecurke,dok ne potrosite kore.Na kraju vratite  one delove kora koji su preko tepsije,pitu dobro ''upakovati'',i premazati i  po vrhu  uljem i vodom i  staviti da  se pece u vec zagrejanu rernu na 200C oko 25-35 minuta u zavisnosti od sporeta.

Kada je pita pecena izvaditi iz rerne,prevrnuti pitu u tepsiji (da bi korica bila hrskava)i seci kada se malo prohladi.

Napomena:
Ukoliko koristite sumske  pecurke uvek ih nabavljajte od provernih kupaca.Nemojte sami brati i koristiti sumske pecurke u ishrani ukoliko niste strucno lice.



                                                      A sta vi radite kada ste ''Out of office''?



Коментари

Популарни постови