Pita sa lisicarkama
Vikendom najvise volim pitu za dorucak...Obicno je pripremim uvece i pecem je ujutru, dok polako ispijam gutljaj po gutljaj,moju vikend-kafu,dok u kuci svi jos uvek spavaju...Ta jutra najvise volim--bez zurbe,frke i panike,lagano smisljam kako cu iskoristii dan pred sobom,a taman kada miris pecene pite probudi sve u kuci,ona je vec spremna i topla...Onda se svi okupimo za stolom,neki malo vise a neki malo manje budni,i vikend moze da pocne.....
Ovaj put Vam predstavljam pitu sa lisicarkama....
Da li ste znali da :
- Lisičarka (Cantharellus cibarius) jedna je od najpoznatijih gljiva u našim krajevima?
-Ova niskokalorična gljiva (100 grama lisičarke sadrži 12 kalorija) prirodni je antibiotik i izvor vitamina, i vrlo ukusna kako god da je pripremite
-Lisičarka je izrazito kvalitetna, ukusna i zdrava gljiva, jedna od rijetkih vrsta koja ne trune i u kojoj nikada nećete naći crve.
-Lisičarka sadrži tri puta više beta-karotena od mrkve.Ova gljiva bogata je D i C-vitaminom, a od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, gvozdje i cink.
-Ovo su lekovita svojstva lisicarke,ali vazno je napomenuti ova gljiva spada u sam vrh delikatesnih gljiva.Zato kad god vam se ukaže prilika da se pojavi lisičarka na vašem jelovniku, nemojte je nikako propustiti.
Potrebno je :
-400g ociscenih,prethodno blansiranih lisicarki/pecurki
-500g tankih kora za pitu
-1 glavica crnog luka
-1 sargarepa
-200 ml ulja
-200 ml kisele vode
-200 ml vode
-so,zacini
Lisicarke dobro ocistiti i kratko ih blansirati u vreloj vodi.(Ukoliko koristite sampinjone,onda je dovoljno da ih dobro ocistite i operete hladnom vodom).Crni luk sitnno iseckati,dodati sitno seckanu sargarepu i kratko prodinstati dok luk ne postane staklast.
Nakon toga dodati sitno seckane lisicrke/pecurke,so i zacine po ukusu.Ovde nastaje velika razlika ukoliko koristite lisicarke ili sampinjone--naime,lisicarke nece pustiti vodu prilikom dinstanja,za razliku od saminjona koji se dinstaju u sopstvenom soku..
Za premazivanje kora
U vecoj casi ili ciniji pomesati ulje,kiselu vodu i obicnu vodu u istoj razmeri.Ovaj preliv koristiti za premazivanje kora.
Po dnu rasporediti tri kore,tako da polovina bude unutra a ostatak preko tepsije,kako bi sa tim na kraju prekrili napravljenu pitu .Staviti pecurke,pa preko koru koju ste poprskali vodom i uljem.
Kada je pita pecena izvaditi iz rerne,prevrnuti pitu u tepsiji (da bi korica bila hrskava)i seci kada se malo prohladi.
Napomena:
Ukoliko koristite sumske pecurke uvek ih nabavljajte od provernih kupaca.Nemojte sami brati i koristiti sumske pecurke u ishrani ukoliko niste strucno lice.
A sta vi radite kada ste ''Out of office''?
Коментари
Постави коментар