Uskršnja puter pogaca
Ove godine sam se odlucila da pravim Puter pogacu za Uskrs...Sama priprema pogace nije preterano teska,vec samo zahteva odredjeno vreme tokom pripreme da testo nadodje.Pogaca se pravi u vidu kruga,kako bi ostalo mesta,odnosno, supljina za uskrsnje jaje,ali vi naravno mozete praviti oblik koji vama odgavara.
Potrebno je:
-1 jaje
-1 belance
-200 ml.mleka
-100 ml.jogurta
-50 ml.ulja
-20 gr. svežeg kvasca
-1 kašičica soli
-1 kašika šećera
-600 gr. brašna
-100 gr.putera
Za premazivanje pogače:
-1 žumance i kašika ulja
-susam za posipanje
Priprema:
- Aktivirati kvasac,tako sto ga stavimo u toplo mleko i dodamo 1 kasiku secera.Kada kvasac nadodje,pomesamo ga sa brašnom i ostalim sastojcima:dodati jogurt ulje, jedno jaje, jedno belance i so.
- Mesiti,dok se ne dobije fino testo koje se ne lepi.(Ja obicno mutim sve sastojke mikserom i zicama za testo.Pred kraj,izvadim testo na pobrasnjenu povrsinu i mesim,postepeno dodavajuci brasno,sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke).
- Testo ostaviti na toplom da naraste oko 30 min.
- Kada naraste,razvući testo pravougaonog oblika,po njemu premazati omekšali puter koji je bio na sobnoj temperaturi.
- Testo seći po sredini na trake, tako što se ne seče celo testo, već ostane po 2 cm. od krajeva,a širina trake koja se seče je 1 cm. Savijati testo sa jednog kraja,ukoso,praveci rolat.
- Rolat saviti u krug i staviti u okrugli pleh obložen pek papirom.Sredina pogace ce ostati prazna.(Ukoliko vam je lakse,mozete i preskociti ovaj deo i samo umotati pogacu u rolat).
- Pogacu premazati sa umucenim žumancem i 1 kasikom ulja,posuti susamom i ostaviti na toplom mestu da testo nadođe.
- Peci,u vec zagrejanoj rerni, oko 25-30 minuta na 200C. Pogacu ostaviti da se malo prohladi,pa sluziti toplu.
Hristos vaskrse! Srecan Uskrs!
Коментари
Постави коментар